Αναζήτηση
Home Page
Η Πόλη για τους Πρόσφυγες - REACT
Πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για την παροχή προσωρινής φιλοξενίας σε πρόσφυγες.

Με το υπ’ αριθμ. GRC01/2016/0000000064/000 Συμφωνητικό Συνεργασίας μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. και του Δήμου Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε η υλοποίηση προγράμματος για παροχή προσωρινής φιλοξενίας σε πρόσφυγες αιτούντες άσυλο και υποψήφιους για μετεγκατάσταση από τη χώρα.
Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι μέχρι 31/12/2016 ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα παράτασης για το 2017.
Σκοπός του Συμφωνητικού Συνεργασίας του Έργου, μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ύπατης Αρμοστείας είναι η έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε ανθρώπους που έχουν υποστεί τις δυσμενείς συνέπειες του πολέμου με την παροχή προσωρινών θέσεων φιλοξενίας είτε σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα είτε σε οικογένειες της Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Θεσσαλονίκης συγκρότησε Εταιρικό Σχήμα, για την πλήρωση 660 θέσεων προσφύγων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Συμμετέχοντες σε αυτό το Εταιρικό Σχήμα είναι οι εξής: 1) Δήμος Θεσσαλονίκης, 2) Δήμος Νεάπολης-Συκεών, 3) Δήμος Καλαμαριάς, 4) Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 5) Χριστιανική Αδελφότης Νέων Θεσσαλονίκης 6) ΜΚΟ PRAKSIS (Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας 7) ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων 8) Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και 9) Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση του προγράμματος πρόκειται να προβεί στις εξής διοικητικές ενέργειες: α) να προσλάβει 19 υπαλλήλους διαχείρισης του προγράμματος β) να μισθώσει για 420 θέσεις προσφύγων περίπου 100 ακίνητα και γ) να συνάψει συμφωνία φιλοξενίας για 30 θέσεις προσφύγων με περίπου 10 οικογένειες της Θεσσαλονίκης.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο του προγράμματος «REACT» (Refugee, Assistance, Collaboration, Thessaloniki), σε όσους πολίτες:
α) επιθυμούν να ενοικιάσουν διαμερίσματά τους

*** Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μίσθωση διαμερισμάτων πατήστε εδώ ή κατεβάστε το έντυπο στον υπολογιστή σας πατώντας εδώ.

*** Για να κατεβάσετε την αίτηση προέγκρισης πατήστε εδώ.

*** Για να κατεβάσετε την αίτηση συμμετοχής πατήστε εδώ.

β) επιθυμούν να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους πρόσφυγες.

*** Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την φιλοξενία και την προσκληση ενδιαφέροντος πατήστε εδώ.

*** Για την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης για τη φιλοξενία πατήστε εδώ.


Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στο δράμα που ζουν στο χώρο προσωρινής εγκατάστασης στα Διαβατά 2000 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων περί τα 700 παιδιά. Αναλάβαμε, λοιπόν, την ευθύνη του συντονισμού της προσπάθειας να δημιουργηθούν όσο το δυνατό πιο ανθρώπινες συνθήκες παραμονής και διαβίωσης για το πιο ευαίσθητο και ευάλωτο κομμάτι των προσφύγων: τα βρέφη, τα μωρά και τα παιδιά.

Είμαστε βέβαιοι ότι κι εσείς, οι εθελοντές και εθελόντριες του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα συνδράμετε και αυτή τη φορά, όπως το έχετε πράξει με ανθρωπιά στο παρελθόν, στην προσπάθεια για την περιποίηση και τη φροντίδα των εκατοντάδων μικρών παιδιών, που υφίστανται αναίτια απίστευτη ταλαιπωρία και βαριά τραύματα στις παιδικές τους ψυχές
.
Όσες και όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να συνδράμετε σ' αυτήν την προσπάθεια, παρακαλούμε να συμπληρώσετε τη «Φόρμα εθελοντή»

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης καλεί τους κατοίκους να συμβάλλουν στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, με σκοπό να διατεθούν για την ανακούφιση των προσφύγων.
Δείτε τον κατάλογο με τα σημεία συγκέντρωσης
εδώ.